pristagare

Bakre raden från väster: Året företagsledare Christer Lenner, Årets branschföretagare Ingvar Ankervik, Årets företagare Per-Inge Hallen, Årets innovatör Johan Nissvik. Främre raden från vänster: Årets västervikare Kajsa Andersson, Årets kulturstipendiat Maria Andersson, Årets rookie Åsa Björling, Årets entreprenör Lars Williamsson.

TJUSTGALAN 2006

Tjustgalan 2006 var den femte i raden som Årets Fest för företagsamhet och entreprenörskap i Tjustbygden. Var och en av över 300 gäster som var där kan lätt konstatera att femårsjubileet formade sig till en magnifik tillställning, under Kattis Ahlströms professionella och inspirerande ledning.

Till raden av pristagare fogade sig i år ytterligare en. Precis som tidigare belönades Årets företagare, Årets entreprenör, Årets branschföretag, Årets västervikare, Årets innovatör, Årets rookie och Årets företagsledare. Till detta kom från och med i år ett åttonde pris: Årets kulturstipendiat. Priset delas ut till minne av konstnären Henry Gustafsson, skapare av Tjustgalans egen skulptur Genombrottet. Konstverket är i form av en statyett det synliga priset till de belönade.

Först ut att hedras med kulturstipendiet är Västerviksbördiga sångartisten Maria Andersson, som trollband gästerna vid galasupén med smakprov ur sin sångkonst, med suveränt komp av gitarristen Mattias Fjällström.

En sprudlande, fartfylld dans- och musikunderhållning av elever från estetiska programmet vid Västerviks gymnasium satte ytterligare guldkant på årets Tjustgala. Västervik Speedway kompletterade med silverbård, den här gången med speedwaycykeln inte på teatersalongens scen men väl på Spötorget utanför, välförtjänt hyllade för årets SM-silver.

Sagt av pristagare:

Årets branschföretagare Ingvar Ankervik, Vituddens kanotvarv, inför frågan om vad som driver honom:
”Ingenting är så bra att det inte kan göras bättre. Och varför kan det inte vara du som gör det bättre?”

Kattis Ahlström till Årets företagsledare Christer Lenner, vd för Gunnebo Industrier AB:
”Vad tänker du, när du gjort en bra affär?”

Christer Lenner:
”Då är jag glad och tänker på nästa.”

Någon som behöver fler argument för att hålla Tjustgala?

OCH HÄR ÄR PRISTAGARNA 2006:

ÅRETS FÖRETAGARE:

Per-Inge Hallen, Hallens Buss AB

peringeh

Motivering: Årets Företagare har på ett imponerande sätt, med egna medel och stor envishet, utvecklat och expanderat sin företagsamhet. Som ledmotiv genomsyras verksamheten av ett stort säkerhetstänkande.

Företagandet kännetecknas av stor seriositet och lusten att växa inom både kända och okända marknader.

Genom dessa satsningar är han både ett föredöme och en inspiratör för blivande företagare och entreprenörer.

Presentation

Per-Inge Hallens företag startades av föräldrarna 1948 i form av taxirörelse.

Per-Inge tog över företaget 1978 och 1989 avvecklades taxirörelsen och reseföretaget började växa fram.

Redan 1996 var han först med att installera säkerhetsbälte på alla sittplatser. År 2000 installerades brandsläckare i motorrummen och bakre dörrar utrustades med kamera.

Hallens Buss AB var först i Kalmar län med alkolås i samtliga bussar.

Samtidigt satsas mycket på komfort för passagerare och vidareutveckling av kultur- och sportresor.

ÅRETS ENTREPRENÖR:

Lars Williamsson, Solhem fastighets AB

 

larsw

Motivering: Årets entreprenör startade sin bana inom fastighetsbranschen när har redan som 17-åring köpte sin första fritidstomt. Han grävde grunden själv, byggde ett hus, sålde det och använde vinsten till nya förvärv. Det som kännetecknar årets entreprenör är den stora drivkraften i att skapa nya affärsmöjligheter samt den fingertoppskänsla för affärer som inte bara kommer entreprenören själv till godo. Denne visar på en stor handlingskraft och ett engagemang även för hyresgästernas verksamheter. Detta har lett till att alla i vår vackra bygd, bofasta såväl som gäster, får glädjas åt nya, spännande och kvalitativa nöjesutbud framöver.

Presentation:

Lars Williamsson, med hemstad Kalmar har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt bygge och fastigheter. Idag äger Solhem Fastighets AB fastigheter i bland annat Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Oskarshamn, Vetlanda, Värnamo och Västervik

I Västervik bidrar Lars Williamsson i högsta grad till den snabba expansionen genom att bygga och hyra ut fastigheter till exempelvis Cheapy och Överskottsbolaget Ö&B. Högintressant är också förvärvet av mejeriet där det inom kort öppnas tre bigrafsalonger. Palladium planeras bli nattklubb. Till detta kommer ytterligare några fastigheter, med Arbetsförmedlingen som en av hyresgästerna.

En sann entreprenör som har stor betydelse för Västerviks nuvarande och framtida utveckling!

ÅRETS BRANSCHFÖRETAG – PLAST:

Ingvar Ankervik, Vituddens kanotvarv

ingvara

Motivering: Är en genuin familjeföretagare, som under fyra generationer utvecklat, tillverkat och sålt en av marknadens yppersta produkter. Företaget har nöjda kunder över hela världen som litar på att produkten skall bära deras liv genom krävande stormar till trygga inomskärsvatten.

Genom lyhörd dialog med sina kunder har Årets plastföretagare ständigt tagit vara på erfarenheter och synpunkter från sina kunder. Han har därigenom innovativt utvecklat sin produkt och kommit med välkomna och uppskattade nyheter som gjort hans produkter, som säljs under varumärket VKV, till marknadsledande när det gäller funktion, säkerhet och komfort.

Presentation

Som liten var vår företagare mycket nyfiken på hur mekaniska saker fungerade. Han fick lära sig hantera verktyg från treårsåldern och fanns mer i pappas verkstad på familjeföretaget än med kompisar och lekte.

Under andra världskriget kunde vår företagare som tonåring dagligen se flygplan starta och landa på Lucernafjärdens vatten. Han fascinerades av hur snabbt flygplanen kunde åka på vattnet och förstod att det skulle vara möjligt att bygga båtar med samma fartpotential, om man gjorde dem luftburna. Han experimenterade mycket med detta i modellförsök och 16 år gammal var han mogen att bygga sin första fullskalebåt.

Hans ideér fungerade och han fick till en futurisk båt som gjorde 40 knop med bara 16 hkr Mercurymotor. Båten fick en enorm uppmärksamhet och banade väg för ytterligare fem alltmer avancerade båtmodeller, varav någon var kapabel för farter kring 100 knop.

Han utvecklade även 25 olika modellflygplan, som alla flög med radiokontroll.

För 44 år sedan lanserades företagets riktiga storsäljare (VKV 100). Produkten användes sedan av världseliten som tävlingsredskap på fem OS i rad. Kanoten har bärgat både OS-guld och VM-guld och cirka 300 SM-guld åt sina utövare.

Företagets produkter omfattar nio olika modeller som tillverkats och sålts i mer är 13 000 exemplar. Den populäraste produkten VKV Lisa, är såld i över 4 000 exemplar och kan användas av alla. ”Den förlåter alla misstag som brukaren gör”, säger årets plastföretagare.

Vår företagare har utrustat tre National Geographic-expeditioner som omskrivits mycket. En grupp på 12 deltagare köpte 1967 sex dubbelkajaker och paddlade från de Japanska öarnas sydspets upp till Tokyo. En expedition som resulterade mer är 50 sidor värdefull reklamtext samt en film.

ÅRETS VÄSTERVIKARE:

Kajsa Andersson, Västerviks stadsbibliotek

kajsaa

Motivering:”Dags att hylla Västerviks egen Kajsa Kultur. Ni förstår väl genast vem jag menar eller hur?”
Skriver Monica Rosenblad i sin vinnande nominering av förste bibliotekarie Kajsa Andersson till Årets Västervikare 2006.

Prisjuryn instämmer gärna. Kajsa Andersson, känd av många, många västervikare, högt uppskattad av inte färre, för sin kompetens och hjälpsamhet och sin oförlikneliga bevandring i böckernas värld.

Som Monica Rosenblad noterar: ”En klippa att vända sig till med undringar och önskningar.”

Kort och gott: Kajsa Andersson matchar kriterierna för priset som hand i handske.

Presentation

Årets Västervikare, verksam på stadsbiblioteket sedan mer än trettio år, är född i Högsby och uppvuxen i Smedby i Kalmar. Böckerna och litteraturen bär hon bildligt talat med sig sedan barnsben, och steget in i biblioteksvärlden gick via studenten på latinlinjen vid Kalmar högre allmänna läroverk, litteratur- och religionshistoria vid universitetet i Lund och biblioteksskolan i Solna. Men redan under skoltiden hade hon hunnit nosa på jobbet som ansvarig för skolbiblioteket.

För västervikarna är Kajsa Andersson en känd och uppskattad biblioteksprofil sedan hon kom till stan 1971. Som hon säger i Hans Hjertqvists Årets Västarevikare-intervju i VT:

”Jag vill till en kuststad och Västervik kände jag till.”

”Här är underbart att bo. Staden är inte för stor och inte för liten. Det är nära till allt. Inte minst till vattnet som man nästan kan se från vilken plats som helst.”

”Du får träffa så många trevliga människor. Vad jag tycker speciellt mycket om är att de studerande så ofta utnyttjar biblioteket och det är en förmån att få hjälpa till.”

Under prisutdelningen underhöll Västerviks gymnasium, estetiska programmet

vastervikg

ÅRETS INNOVATÖR:

Johan Nissvik, TourGolf Scandinavia

johann

Motivering: Årets innovatör har varit en aktiv utövare i sin bransch långt innan det blev hans affärsidé. Genom en djup insikt i sporten och med en aldrig sinande energi har han byggt upp ett företag som idag är ledande i Norden inom sin nisch. Företagets produkter står att finna och ta del av i ett 80-tal klubbhus runt om i Sverige. Genom ett nytänkande som är tätt kopplat till företaget affärsidé har ett mer och mer komplett och unikt erbjudande skapats. Pristagarens inställning till sin verksamhet präglas av en tydlig ”inget-är-omöjligt-mentalitet” och en stark vilja att utvecklas. Det senaste tillskottet i bagen av produkter är ett patentsökt positioneringssystem som öppnar helt nya möjligheter i företagets utveckling. Pristagaren har skapat ett företag som definitivt är en scratch-spelare inom sitt område.

Presentation

Johan Nissvik driver MisterMultiMedia AB samt TourGolf Scandinavia. TourGolf Scandinavia har idag fem anställda och erbjuder golfbanor profilering, banguider, och gps-mätning. TourGolf levererar digitalt producerade banguider till svenska golfklubbar, till publiken på Scandinavian Masters och Scandinavian TPC och till spelarna under Telia Tour. Johan Nissvik har utvecklat ett patentsökt system, TourPin, för positionering av hålet. Detta innebär att man som spelare hela tiden, genom en gps-sändare som finns i varje flagga, kan få information om avstånd från boll till hål och uppdaterad information om flaggans placering från dag till dag.

Systemet lanserades på TourGolf masters på Rönnbäck i september, den näst största tävlingen under Telia Tour (Svenska golftouren). TourPin ska därefter finnas tillgängligt för svenska golfbanor för att sedan följas upp med en internationell lansering. TourGolf själva beskriver systemet som en världsnyhet och den presenteras så i Telia Tours programblad (producerat av Svensk Golf).

ÅRETS ROOKIE:

Åsa Björling, Åsa Björling design

asab

Motivering och presentation: En autodidakt utövare av ett yrke med mångtusenåriga traditioner.

Hon har på mindre än två år lyckats förvandla sin hobbyverksamhet till ett etablerat designföretag med kunder i Sverige, Norge och Tyskland. Med en väl balanserad kombination av entusiasm, talang och affärssinne har hon snabbt tagit en plats på den svenska designmarknaden.

Verkstaden ligger i Västervik och delar lokaler med CBW / SlipNaxos .
Produkterna har hittat sin marknad hos både privatkonsumenter, butiker och företag.

Från att tidigare enbart ha sysslat med keramisk formgivning tas nu spännande steg med nya grenarna Accessoarer och Inredning i företaget. Det gör att framtiden ser mycket spännande och intressant ut.

Under årets Formexmässa var montern välbesökt och tacka för det när produkterna synts både hos Mat-Niklas och på Designtorget.

ÅRETS FÖRETAGSLEDARE:

Christer Lenner, Gunnebo Industrier AB

christerl

Motivering: Årets företagsledare är en rak och kommunikativ person med tydligt fokus och strategisk blick.

Företaget har under hans ledning påbörjat arbetet med att hitta nya produkter, öka kundvärde och öka försäljningen.

Arbetet har gett resultat och företaget är bland de vinstrikaste i kommunen. Aktiekursen har i det närmaste fördubblats och aktieägarna är nöjda.

Denna framgångsrika resa från avknoppning till börsintroduktion har på ett målmedvetet sätt drivits av Årets Företagsledare.

Presentation

Christer Lenner är dalmas. Efter realexamen gick han teknisk fackskola, och han har även underofficersutbildning. Inom byggsektorn har Christer i början av karriären varit både grovarbetare och arbetsledare.

Den fortsatta karriären noteras enligt följande:

7106-7205 Inköpare Sepsons Mek. AB
7206-7312 Innesäljare Helens Rör AB
7401-7508 Distriktsansvarig Helens Rör AB
7509-8001 Försäljningschef Orsa Kättingfabrik
8002-8707 Exportansvarig/säljchef Mora Lyft&Last/Orsa Link
8708-8804 Platschef Mora Lyft&Last/Orsa Link
8805-8912 VD oms c:a 30 Mkr Mora Lyft&Last/Orsa Link
9001-9201 VD, oms c:a 60 Mkr Mora Lyft&Last/Orsa Link
9202-9304 Exportchef Gunnebo Lifting
9305-9807 Divisionschef Gunnebo Industrier AB
9808- Affärsområdeschef Lifting Gunnebo Industrier AB
2002- VD och koncernchef Gunnebo Industrier AB
Gunnebo Industrier AB i Gunnebo, börsnoterades i maj 2005 och omsätter idag runt 1.6 miljarder kronor. Aktien har under första verksamhetsåret i det närmaste fördubblats! Vid sidan av framgångsrika anställningar har Christer varit med om att starta bland annat Skogsmaskinservice i Mora AB och Mora Trading C. Lenner AB.

Årets kulturstipendiat ur Henry Gustafssons minnesfond:

Maria Andersson

mariaa

Motivering: I Henry Gustafssons namn har Henry Gustafssons Minnesfond bildats som tack för de insateser han gjort för Tjustgalan och härmed också för näringslivet i Tjust.

Syftet med fonden är att årligen skall ett stipendium utdelas till en person som gjort stora insatser för Västerviks Kulturliv. T ex inom konst, mat & Kultur, design & formgivning, hantverk eller dans.

Maria om sig själv:

Jag föddes den 14 augusti 1980 på Västerviks BB. Jag växte upp i Kvännaren och där bor fortfarande mina föräldrar kvar i villan på Morängatan. Både mamma och pappa är lärare. Jag sjöng väl mest hela tiden som liten och spenderade åtskilliga timmar med pappa kompandes vid pianot eller med gitarren. Vid nio års ålder fick jag börja ta sånglektioner på kommunala musikskolan och det tyckte jag var hur kul som helst. Därefter hade jag Ingrid Hogman i 10 år som sångpedagog och mentor, och det var nog det bästa som kunde hända mig. Hon är inte bara en otrolig pedagog utan har enligt min mening verkligen förstått och hållt fast vid vad musik och sång egentligen handlar om och lyckats förmedla den glädjen och kärnan till sina elever.

Jag började skriva egen musik redan på högstadiet. Först var texterna på engelska, men när jag gick på gymnasiet började jag intressera mig för att skriva på svenska och då blev det visorna som låg närmast till hands. Somrarna 1999 och 2001 sjöng jag mina egna visor på Visfestivalen i Västervik och det var två stora tillfällen i livet.

Efter studenten 1999 bestämde jag mig för att ägna tid åt musiken och skrivandet och började på Visskolan på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Efter ett år där, följde några folkhögskoleår där jag fick fokusera mer på rösten och sången. Sedan hösten 2004 läser jag nu på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på musikerprogrammet med afroamerikansk inriktning och med pedagogisk specialisering. Detta innebär att jag jobbar mycket med jazz, pop och visa och kommer att bli sångpedagog i den genren.

Jag skriver fortfarande mycket egen musik och är ute och spelar med mina olika band runtom i landet. Nu blir det mest texter på engelska och musiken har sin grund i singer-songwritertraditionen. Jag ser fram emot att arbeta med att undervisa det jag tycker allra bäst om och att få skriva och vara ute och spela min egen musik vilket detta stipendium verkligen är en uppmuntran till.

Jan B. Frey avtackade Kattis

avslut

Bildgalleri