Tjustgalan 2010
Årets Tjustgala var den nionde från upptakten 2002.
Att även pristagarna var 9 låter medvetet men är det inte. Det beror bara på att ett av prisen, det till årets Entreprenör, inte gick till 1 person utan till ett äkta par.
Här står nu hela raden av pristagarna.
Gissa gärna vad de har fått för priser innan du går vidare i texten och får veta.
Från vänster Christer Hedberg, Lina Johansson, Sonja Fransson, Eddie Johansson, Ivan Ström, Christer Svedebäck, Jessica Thunebäck samt Mattias och Marinette Andersson.
ÅRETS VÄSTERVIKARE
53 procent av alla röster fick Lina Johansson. Kvällens högsta jubel blev resultatet av det utropet. Hon reste sig direkt och gick med snabba steg förbi publikhavet och upp på scenen. Priset presenterades av Charli Nilsson, Västerviks-Tidningens chefredaktör och tidningens försäljningschef, Johanna Soderling Romestrand. Prisstatyetten överlämnades sedan av Nettan Hjalmarsson, förra årets Västervikare.
Att bli årets Västervikare, det tävlade tre talanger om denna gång. Alla tre var också flitigt annonserade, i samarbete med Västerviks-Tidningen. Många läsare lockades till val.
Mest känd av de tre är nog Henrik Arkåsen, en förnyare inom restaurang- och delikatessvärlden.
Mats Thorsman är kanske inte lika allmänt känd, men rejält observerad för sina kraftfulla tag på fastighetssidan i centrala staden. Nu senast Spötorget.
Ändå gick priset till en kvinna som inte ens bor i Västervik utan ute på Hasselö. Lina Johansson är namnet. Vad hon gör, det är att starkt lyfta fram vår vackra skärgård. Inte bara som en oas för turister utan som en värld där det även går bra att arbeta, hitta på nya arbeten, skapa nya företag.
ÅRETS ROOKIE
Enligt reportern Marie Kerrolf i Västerviks-Tidningen visade den lilla nya, ”energirika” hushållsassistenten klar glädje över utmärkelsen. Eddie Johansson ser inte mindre glad ut.
Flera gånger har vi säkert försökt förklara vad ROOKIE betyder. Ordet har ett kanadensiskt ursprung som en skämtsam titel på gröngölingar.
När det gäller årets Rookie blir begreppet värre att förstå. För det första är det ingen person som är rookien utan en produkt, en återuppväckt variant av en klassisk, mycket uppskattad och användbar hushållsassistent. Bakom förnyelsen står medarbetarna vid Ankarsrum Assistent AB och företagets underleverantörer, representerade av Eddie Johansson, själv knappast någon Rookie. Bakom sig har han många år som marknadsspecialist på liknande maskiner inom Electrolux.
ÅRETS FÖRETAGARE
En överraskad, strålande glad Sonja Fransson prisas av årets konferencierer, Christin Rampeltin och Tommy Ivarsson.
Sonja Fransson är namnet. Juryn prisar henne på flera sätt. Företagsamheten står i första rummet. Men det speciella med henne är föredömet, henne förmåga att få många med företagsplaner att verkligen våga. Framför allt handlar det om mod, och det är där Sonjas styrka ligger. Särskilt visar hon det i sitt allserviceföretag, alltså inte bara på den populära campingen i Blankaholm.
ÅRETS ENTREPRENÖRER
”Driva restauranger är inte det lättaste man kan ge sig på. Men är man två, alltså har en att dela både idéer och ansvar med, då känns det både lättare och tryggare.” Det var Mattias Anderssons tankar när han tackade för Entreprenörpriset tillsammans med sin hustru – och kompanjon! – Marinette.
Så här, direkt efter presentationen av den entreprenadglada företagaren Sonja Fransson, känns det naturligt att låta årets entreprenörer träda fram, paret Mattias och Marinette Andersson. Att de just är två passar extra fint. Deras mest kända företag heter just Två Möjligheter, en av deras tre ambitiöst drivna restauranger. I guiden ”White Guide” rankas Två Möjligheter högst bland Västerviks restauranger.
ÅRETS BRANSCHFÖRETAG
Christer Hedberg tackar för priset och betonar
de otaliga roller som plasten spelar i vårt dagliga liv. I vårt vardagsliv går vi knappast en enda meter utan att möta plast.
Plast är tveklöst en av de stora, nutida industrifälten. För 14 år sen var Christer Hedberg en av de mest aktiva i satsningen på plastföretagarnas branschorganisation, den som kom att kallas Puck.
I år fick han ta emot priset för årets branschföretag.
Rollen som VD för Västerviks Utvecklingscentrum är också en poäng i hans bakgrund.
ÅRETS KULTURSTIPENDIAT
Jessica Thunebäck sjöng två livfulla sånger, ackompanjerad av sin musiklärare Camilla Franzén.
Det blev ”Gabriellas sång” (musik Stefan Nilsson, text Py Bäckman) och ”Någon som du” ur musikalen Jekyll and Hyde, med stora applåder som tack.
Årets kulturstipendiat bor inte ens i Västerviks kommun. I varje fall inte just nu eftersom hon studerar i Göteborg. Ankarsrum är annars hennes hemort. Men för att skaffa sig rätt utbildning i sång och musik måste man söka sig vidare. Och visst lät det som att hon sökt sig rätt. För vad hon bjöd på – som ett slags tack för stipendiet – var livfull, klockren skönsång.
ÅRETS TEMAPRIS nätverk och samverkan
Här står Christer Svedebäck med priset, Henry Gustafssons skulptur ”Genombrottet” i famnen,
En korrekt symbol för det arbete som Christer under många år lagt ner för näringslivsutvecklingen i vår kommun. Det finns många murar man måste tränga sig igenom för att det ska bli mål!
Christer Svedebäcks profil inom Västerviks näringsliv kan man beskriva så här: det är han som blåst friskast för att väcka Västerviksandan. Det gäller både som bankman och de senare åren som mer allmän rådgivare i utvecklingsfrågor. Att han tilldelades årets temapris var lika mycket ett akut riktmärke som en gest för lång och trogen tjänst.
ÅRETS FÖRETAGSLEDARE
McDonald är ju ganska vardagsartade matställen. Om pristagaren Ivan Ström vänt sig om under sitt tacktal hade han nog blivit lite överraskad. Det ser inte precis ut som om galans konferencierer Christin Rampeltin och Tommy Ivarsson är klädda för att gå på McDonald. De var bara redan omklädda för vad som skulle hända minuterna efteråt. Då var det dags för själva festen!
Att en lokal företagsledare inom McDonald-kedjan får årets pris som företagsledare känns först lite överraskande. Vad finns det för personliga möjligheter i något så allmänt stilat som McDonald?
Då visar det sig att pristagaren, Ivan Ström, driver fem McDonaldrestauranger i vår region. Och just den i Västervik har fått flera, uppmärksammade priser, både för kvalitet, service och trivsam ton. På så vis är Ivan inte bara en pristagare utan en viktig inspiratör!
BLOMSTERPRAKTEN
Varje år på Tjustgalan har Mariebergs Blommor förgyllt festmiljön. Årets blomsterprakt som mötte de 350 deltagarna när de gjorde entré i festsalen är ett rent konstverk.
TONERNA
Glad sång var huvudämnet. Men under finalen med Stenhammars stolta ”Sverige” får ansiktena alltid lite allvar över sig. Dirigenten Thomas Åstrand fick vi dock mest se ryggen av.
Musiken har också en roll på Tjustgalan. Förutom
tonvärmen under minglet och dansinspirationen – Danzvetts förtjänst – bjöds publiken i år på vital körsång. Västerviks Manskör handlar det om. För att uttrycka det bokstavligt: de uppträdde mangrant! Den övriga musiken stod Västerviks Storband för, dock i ett passande miniformat. För dansmusiken i år svarade ett gästband från Örebro, Devine!
”Lilla Storbandet” får vi väl kalla den här gruppen för: Från vänster Peter Andersson, Leif Hedman och Tobias Redborn. Batteristen Arne Pettersson är tyvärr helt skymd på bilden.
NYCKELPERSONER
Tjustgalans huvudledare, Jan B. Frey, fanns överallt som ett slags pilot för att allt skulle fungera perfekt. Och nog verkade han vara övertygad om detta, och glad redan på mingelstadiet!
Du som har kommit ända hit i färden över Tjustgalans hemsidor ska nu få något festligt att notera. Det är inte ens ett år innan det händer: Lördagen 24 september 2011 firar Tjustgalan sitt 10-årsjubileum. Klokt att notera det redan nu!
Rune Engelbrektsson