01Tjustgalan

En riktigt bra fest består av många olika delar. Värdskapet är en högst relevant del men även underhållningen, maten och drycken är nog så viktiga. Absolut mest viktig är den härliga stämningen som ramar in hela festen. Stämningen är en symbios mellan festens värdar och de inbjudna deltagarna, gästerna. Utan denna ambience så faller lätt en fest helt platt. Men det var inget som man behövde oroa sig för denna kväll. Liksom så många Tjustgalor innan så ville vädret visa sig från sin bästa sida med strålande sol och en skön septembervärme.

03Tjustgalan
11Tjustgalan

Galans otaliga förmingel utspridda över hela Västervik pumpar upp förväntningarna på kvällen rejält. Den förväntan tar de förväntansfulla gästerna med sig till det traditionella minglet utanför Arenan på Västervik Resort. Och det är det som grunden för en riktigt lyckad festkväll. De inbjudna gästerna är där för att bli roade och underhållna. Kraven är höga på så väl värdpar som kockar, servitriser, musiker, prisutdelare som bordskavaljerer. Alla anstränger sig till sitt yttersta för att den härliga feststämningen skall bestå genom hela kvällen. Det är den där viljan att skapa en fest tillsammans som är minnesvärd som gör hela skillnaden. Alla är där för att uppleva men också bidra till årets största fest i Tjust – Tjustgalan 2015.

02Tjustgalan
05-06Tjustgalan
09Tjustgalan
12Tjustgalan
04Tjustgalan
08-10Tjustgalan
13Tjustgalan

Som traditionen påbjuder så var det ett nytt värdpar för årets Tjustgala. I år var det det Adéle och Magnus Lantz. Magnus med ett förflutet som försäljare inom både bilar och konfektion och Adéle som träningsprofil och HR-chef på bland annat Akzo Nobel. Förväntan var stor hos gästerna och det gäller att omsätta den förväntan till något positivt som värdar. Det är inte alltid enkelt. Man kan lätt bli nervös inför uppgiften att guida, roa och inspirera både gäster och pristagare. Men det var ingen match för värdarna Adéle och Magnus. Deras engagemang och repertoar av både dans och sång kännetecknas bäst som proffsigt. Genomtänkt med mycket inslag av självdistans. Då blir det både roligt och underhållande. Bra jobbat!

För att få en gala att fungera och upplevas som komplett krävs det många duktiga leverantörer och aktörer. Inte minst de som lägger ner mycket arbete och energi innan själva galan. Jag tänker närmast på ljud- och ljustekniker, dansare, musiker, florister, kockar och servitriser som arbetat flera dagar innan för att allt ska fungera på bästa sätt. Så tack till alla dem. Lasse, Jon, Johan, Mattias, Christian, Lasse, Stina, Bosse, Mats, Lena, Anna… Ni är bäst!

Maten spelar som alltid en stor och viktig roll på Tjustgalan. Årets förrätt gör ingen besviken. Vi bjuds på en Hummerentré med fräsch höstkänsla. Bakom det namnet döljer sig en härlig god och örtig hummersallad med konjaks- och sherrykryddad dressing. På sidan om hummeranrättningen har vi en krispig sallad av höstäpplen, selleri och fänkål. Vi Serveras också hotellets skaldjursdoftande kuvertbröd med limevispat smör. Hela anrättningen toppas av med en rejäl hummerstjärt. Till detta serveras ett glas torrt mousserande vin från Spanien med namnet Amalia Brut som kompletterar förrätten perfekt.

14Tjustgalan

Första programpunkten efter det trevliga minglet utanför arenan var det traditionella välkomsttalet till alla gäster som nu hittat sina platser och gjort sig redo för en formidalbel festkväll. I år var det Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet och medlem av Tjustgalans styrelse, som höll välkomsttalet. Nu kör vi!

15Tjustgalan

Och det gjorde vi! Eller vi? Mer korrekt var det de fantastiska medlemmarna i Medborgarskolan Entertainment som körde igång. Så det rök, precis den start som kvällen behövde. Sång och dans. Välgjort och snyggt. Bra jobbat!

Med en snygg övergång så var det då äntligen dags för årets värdpar att inta scenen. Vilket de gjorde med buller och bång. Med nyskriven text till den gamla slagdängan ”När vi gräver guld i USA ” från 1994 beskrev de sina olika personligheter och fick igång publiken rejält. Mycket uppskattat och en bra rivstart. Adéle iförd en Smålandsdräkt och Magnus en sjöofficieruniform. Precis som Tjustgalans vett och etikett påbjuder – högtidsdräkt eller uniform. Kvällen är lång och det gäller att hålla tempo. Går man ut hårt i början så måste man öka hela tiden. Håller Adéle och Magnus för det? Vi får väl se!

16Tjustgalan

Medborgarskolan Entertainment rivstartar kvällen

19Tjustgalan

Stina Porsgaard, hotelldirektör på Västerviks Stadshotell berättar lite om kvällens meny

17Tjustgalan

Årets värdpar, Adéle och Magnus Lantz

18Tjustgalan

Årets Företagare

Dags för första pris för kvällen – årets företagare. Magnus och Adéle har gjort sitt första byte för kvällen. Klädbyte alltså. Efter sin entré i folkdräkt och uniform har Magnus bytt till en grå kostym och Adéle har bytt en vacker glittrande svart klänning. Adéles frisyr har fått en ny look av frisören Marie från People. Genom åren har Katharina Arvidsson på ICA, Zlatan Golalic på Plivit Trade, Peter Kägo på Novacore, Åke Sjöblom på Cnc-Plåt, Per-Inge Hallén på Halléns Buss, Roger Petersson på Tjust Rehab, Elisabeth Ahlström på Västerviks Stenhuggeri, Anders Wallén på Tjust Mekaniska, Sonja Fransson, Peter Nordenberg och Conny Berg på Bergs Golv och Färg, Bröderna Holmström på Holmströms Bil, Fredrik Strand på ORSAB samt Tom Josefsson och Jonas Hellström på Jakt och Fiskebutiken fått priset. Så det vill till att vara duktig för att placera sig bland dessa pristagare. Prisutdelare är Mattias Kessen från Företagarna i Västervik. Och priset går till… Fredrik Hedberg och Eric Grönlund på Westbay Trailers. Välförtjänt och snudd på fel pris. De skulle lika gärna kunna fått entreprenörspriset. De har lyckats att utveckla en relativt konservativ bransch till något spännande och personligt genom sitt företag som säljer, anpassar och specialbygger olika typer av släpvagnar. Idéen till företaget kom de på när de inte hittade någon lämplig släpvagn för att transportera en tävlingsbil. Man kan säga att de hittade en lucka på marknaden och på den vägen är det sedan 2006. Grattis!

20Tjustgalan
21Tjustgalan

Årets företagare, Eric Grönlund och Fredrik Hedberg på Westbay Trailer

Årets Kulturstipendiater

Som namnet tydligt markerar så ska vinnaren eller vinnarna av detta pris gjort något utomordentligt bra inom just kultur. Priset är instiftat till minne av konstnären Henry Gustafsson och delades i år ut av Britt-Marie Gustafsson. Årets kulturpristagare är en duo. Närmare bestämt musikerna Bröderna Dimpker, Martin och Adam Dimpker för att vara exakt. Motiveringen och introt beskrev en musikkarriär som är spikrakt på väg uppåt och jag är säke på att vi kommer få se mycket av dessa bröder i framtiden… Och framför allt höra mycket av dessa två härliga killar. Stort grattis! Det var även dags för kvällens första underhållningsbreak och Bröderna Dimpker levererade verkligen. Deras scennärvaro och kommunikation med publiken gjorde att nästan ingen trodde att gitarrstrulet var på riktigt. Så proffsiga är dom!

23Tjustgalan

Årets kulturstipendiater, Martin och Adam Dimpker – Dimpker Brothers

22Tjustgalan
24Tjustgalan

Missöde eller scenshow? Oavsett vilket så bjöd Dimpker Brothers på försklassig underhållning

Huvudrätten är i antågande. In kommer den duktiga serveringspersonalen med väldoftande tallrikar. Vi serveras en enbärskryddad hjortfilé inlindad med varmrökt sidfläsk. Filén serveras tillsammans med en smakrik hjortfärsfrikadell. Till detta bjuds vi även på en skogssvampsymfoni med blåbär- och rönnbärskryddad viltsky. Vi får även in burkar med len mandelpotatispuré som vi serverar oss själva med. Tillsammans med det chilenska vinet Cono Sur Bícicleta Cabernet Sauvignon bildar allt en härlig känsla i gom och mage. Nu är man redo att ta del av resten av galan.

25Tjustgalan

Huvudrätten serveras av Stadshotellets proffsiga personal

Årets branschföretag Skog och Lantbruk

Dags för några nya pristagare. Varje år har Tjustgalan en specifik bransch i fokus. I år var det Skog och lantbruk som var på tapeten. Prisutdelare för det priset var Mats Halling från Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge. Pristagarna kommer från de mest norra delarna av Tjust, nära gränsen till Östergötland. Närmare bestämt Öndal och Frälsegården. Deras lantbruksföretag är sedan många år nationellt uppmärksammat för sin höga kvalitet och har flera gånger var på topp tio i sin bransch. Vinnarna av Årets Branschföretag Skog och lantbruk är Andreas och Katarina Rydén.

26Tjustgalan
27Tjustgalan

Årets branschföretag, Rydéns grisar – Andreas och Katarina Rydén

Årets Företagsledare

Att vara ledare är inte något man kan lära sig. Man föds till det. Det är lite kopplat till personligheten. Däremot finns det många olika ledarstilar. Oavsett vilken ledartyp man är så är det verkligen inget pris man bara får utan att man visat sig vara värdig. Så därför var det extra roligt med en företagsledare som är lite av en doldis. Trots det så driver han ett företag i miljardklassen på flera orter. Priset delades ut av Tjustgalans Styrelse och prisutdelare var Tjustgalans ordförande Conny Tyrberg. Årets Företagsledare är Urban Engström på Engströms Bil AB.

29Tjustgalan
28Tjustgalan

Årets företagsledare, Urban Engström på Engströms Bil AB

Nu har fyra priser delats ut och tre återstår – Årets Entreprenör, Årets Tillväxtföretag och Årets Västervikare. Det är dags för bensträckare och levande musik. Denna gång står bandet Age Gap Blues Band för underhållning. Bandet namn har en bra förklaring. Två generationer av familjen Johansson. Pappa Hans på bas, och sonen Martin på gitarr och sång. På trummor finner vi Kasper Thåström.

30Tjustgalan

Age Gap Blues

När galan börjar lida mot sitt slut så får vi in efterrätten. Det som möter oss är en chokladterrin med det roliga namnet tricolore. bakom namnet döljer sig mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad i en härlig blandning. Terrinen smyckas med färska bär, rostad nötkrisp, syrliga vaniljtoppar och en touch av sötsyrlig hjortronsirap. Till sött ska det vara sött, så i våra glas får vi ett elegant dessertvin från Sydafrika med namnet KWV Muscadel Red. Vilket avslut, nu ser jag fram emot avslutningen av galan tillfredsställd på alla möjliga sätt.

31Tjustgalan
32Tjustgalan
33Tjustgalan

Som sig bör på middagar av lite finare slag så skall det tackas för maten och vem passar bättre för det än självaste landshövdningen – Stefan Carlsson. I sitt tacktal är han tydlig med att Västervik och den årliga Tjustgalan är en imponerande tillställning. Ingen annan ort visar upp samma uppslutning när det gäller att hylla näringslivet.

34Tjustgalan

Stefan Carlsson tackar för maten

Årets Entreprenör

Det är skillnad på att vara företagare och entreprenör. Det är inte säkert att du ens är företagare för att att vara entreprenör. Entreprenör är inget man kan utbilda sig till. Heller inget man kan bli. Det är något man är. Ofta sedan man är barn. Man vill lösa saker, hitta utvecklingar, förbättra och skapa nytta. Priset Årets Entreprenör delas varje år ut av Västerviks Företagsgrupp och årets prisutdelare var Ulf Åberg. Mycket väl förtjänat så var det Michael Gross som är tog hem titeln i år för sina företag Monera och Finders Fee.

36Tjustgalan
35Tjustgalan

Årets entreprenör, Michael Gross

Årets Tillväxtföretag

Att växa för växandets skull är ingen bra affärsidé i längden. Men att samtidigt skapa tillväxt i sitt företag som man skapar personlig tillväxt hos unga människor är tillväxt på riktigt. Och det ska premieras. Årets Tillväxtföretag – Tjust Behandlingsfamiljer som ägs och drivs av Charlotte och Fredrik Lindwall är just ett sådant företag. Årets minnesvärda tal hålls av Charlotte Lindwall som berättar om livets ibland tvära och orättvisa vändningar. Priset delades ut av Västervik Framåt och prisutdelare var Anki Nilsson.

37Tjustgalan

Anki Nilsson på Västervik Framåt presenterar årets tillväxtföretag

38Tjustgalan
39Tjustgalan

Årets tillväxtföretag, Tjust Behandlingsfamiljer – Fredrik och Charlotte Lindwall

I väntan på årets sista pris, Årets Västervikare, så får vi ett smakprov på kvällens stora musikbegivenhet, bandet Slak Henrys. De gjorde stor succé på förra årets Tjustgala och ombads komma tillbaka till årets gala. Sagt och gjort. Nu var det dags igen. Here we go!

Årets Västervikare

I år var det många värdiga finalister i kategorien Årets Västervikare. Greklandsresan med bland andra Dimitrios Sahpekidis, Grabbarna bakom Löga Beach Party, föreningen Lions och Stefan ”Steve” Johansson. Alla har på något sätt tillfört sin unika målgrupp tydliga mervärden. Greklandsresan såg till att ett gäng pensionärer kom iväg på en härlig resa till just Grekland. Löga Beach Party förgyller tillvaron för många partysugna genom sin årliga strandfest. Föreningen Lions skapar arrangemang och samlar in resurser i olika sammanhang för behövande och till slut Stefan ”Steve” Johansson som stöttar, inspirerar och utvecklar ungdomar i skolan. Årets Västervikare är en öppen omröstning där Västerviks Tidningens läsare både nominerar och röstar fram årets vinnare. Prisutdelare av Årets Västervikare var Västerviks Tidningens Michael Sönne och Caroline Pettersson. Vinnare Årets Västervikare blev Stefan ”Steve” Johansson med en stor andel av rösterna.

40Tjustgalan
41Tjustgalan

Årets Västervikare, Stefan ”Steve” Johansson

Efter att det sista priset delats ut är det dags för ”fria aktiviteter” resten av kvällen. Barerna fylls med festsugna människor och på dansgolvet myllrar det av festdeltagare som suttit stilla en aningens för länge. Slak Henrys spelar hela kvällen och det gör de med bravur. De är ett grymt bra band med blandad repertoar som passar de allra flesta. De hörs många Hoooooold the line när Slak Henrys gör en riktigt bra version av Totos gamla hit med samma namn. Precis som alla andra år så är det lite vemodigt att kvällen börjar lida mot sitt slut. Det är roligt det här med Tjustgala. Det går inte att sticka under stol med. Det är kul att vara med när människor belönas och hyllas för det de gör. Egentligen borde vi ha Tjustgala oftare så fler fick känna på att bli hyllade. Vi hyllar och hypar för lite tycker jag. Vi borde göra det oftare och med fler. Det är så många som behöver det och så många som är värda det. En intressant utveckling av Tjustgalan vore att addera tre nya priser – Årets lärare, årets kommuntjänsteman och årets sjukvårdspersonal. De är alla väsentliga komponenter för ett fungerande näringsliv. Många gånger är de även kunder och samarbetspartners med näringslivet. Nästa år har vi alltså fler att hylla, fler som får känna sig omåttligt stolta.

Fredérick Lindström

Foto: Sara Winsnes

43Tjustgalan

Vinnarna i årets gala är samlade på scen

42Tjustgalan

Medborgarskolan Entertainment bjuder på sitt avslutningsnummer

44Tjustgalan

Slak Henrys bjuder på förstklassig underhållning natten lång

45Tjustgalan
46Tjustgalan
47Tjustgalan
48Tjustgalan