Tjustgalan 2012
Pristagarna på årets Tjustgala var 13. Här står de alla utom en som var förhindrad att delta på själva Galan.
Förra årets 8 priser fick 9 dela på – ”Årets företagare var duon Peter Nordenberg och Conny Berg från Bergs Golv & Färg.
Men varför 13 i år? Var det fler priser?
Från vänster: Rickard Olsson, Ingemar Lundgren, Christer Holmström, Fredrik Skogh, Bengt-Åke Holmström, Gunnar Boman, Stanley Fallsjö, Rolf Herrström, Tore Källmark, Anders Wiman, Peter och Linus Holgersson
Nej – även om det är lätt att tro. Skälet till flera pristagare hänger ihop med detta:
Tre priser gick till tre brödraskap. Och Galans allra sista pris, Årets Västervikare, fick tre dela på! Det var de tre som dykt ner i Östersjön, letat efter och upptäckt 1500-talsskeppet Mars.
Men här står alltså årets pristagare – utom Richard Lundgren.
Undan för undan möter Du var och en på Hemsidan!
Med upplaga nr 11 av Tjustgalan känns det som om en ny serie har startat upp. För andra året hände det i Arenan, Lysingsbadets storslagna Salong, som skapad för äventyr som dessa.
Tjustgalan är ett koncentrat kring Västerviks Företagsamhet. Fyra huvudinslag ingår, kan man säga. Inte som separata kapitel. Nej, blandningen av inslagen kommer tätt, både som stimulans för den akuta uppmärksamheten men även för att växla, stegra underhållningen.
Huvudinslagen är dessa – alltså efter välkomstdrinken och minglet då alla har chans att gå omkring och hälsa på både nya och gamla bekanta: Prisutdelning, Galasupé, Underhållning.
Prisutdelningarna är de självklara ljuspunkterna kring vad som har hänt inom kommunens företagsamhet – något som även omfattar kulturen. Så nu ska vi titta lite närmare på vad som hände under Galakvällen!
Årets programledare var paret Marie och Christos Sevlidis.
Marie ökade underhållningen genom att tre gånger under kvällen byta stil.
Nya kreationer, nya frisyrer – titta noga!
ÅRETS FÖRETAGARE BRÖDERNA HOLMSTRÖM
Då företagsamhet på många sätt är lösenordet för hela Tjustgalan är det naturligt att kvällens första pris går till ”Årets Företagare”.
Mattias Kessén, ordföranden för Företagarna i Västervik äntrade scenen med detta besked:
Årets företagare är Bengt-Åke och Christer Holmström, bröderna som driver Holmströms Bil AB.
De två har föredömligt drivit och utvecklat sitt företag. Och på ett imponerande sätt har de vänt motgång till utveckling och medgång, något som gjort dem till ett föredöme, inte bara inom bilbranschen.
Att Holmströms Bil är Sveriges äldsta Mercedes-företag kan vara värt att notera.
ÅRETS ENTREPRENÖR STANLEY FALLSJÖ
Innan de flesta har blivit, ja vuxit till företagare, har de varit entreprenörer, haft de krafter som förädlar idéer till verkligheter
Han som fick årets pris som entreprenör är just en sådan man,
Stanley Fallsjö. Hans företag heter Avis Hyrbilar i Västervik.
Prisutdelaren, Christer Lenner, prisade Stanley Fallsjö för hans djärva grepp att redan från unga år våga sig på nya produktidéer och att därmed förstärka sitt företags identitet. Nu handlar det ju inte bara om hyrbilar!
Det senaste som pristagaren själv berättade om på galan var detta: han är på väg att etablera ännu en ny biltvätt – för obs STÖRRE fordon!
ÅRETS BRANSCHFÖRETAG – BESÖKSNÄRINGEN
GUNNAR BOMAN
”Astrid Lindgrens värld” är lika med Vimmerby, det vet alla turister.
Västervik då? Jo, nu har Västervik vuxit med ett nytt begrepp som lockar turister från när och fjärran: LYSINGSBADET.
Alla vi som var med på Tjustgalan känner vägen dit och har även lärt känna evenemangbyggnaden ”Arenan”.
Frilufstsbad är ju alltid kända som sommarmål. Men Lysingsbadet är starkt på väg både mot vidare öppet-tider och inom ett par år även en stor badanläggning under tak!
Den samlande kraften bakom all denna utveckling är Gunnar Boman.
Lysingsbadets chef och dessutom VD i huvudbolaget, Västervik Resort.
Allt detta och mycket mer kunde Tillväxtakademiens ledaren, Tommy Ivarsson berätta och därmed ge en tydlig framtidsbild av Västervik.
Och dessutom hälsa Gunnar Boman välkommen upp på scen för att ta emot Besöksnäringens pris detta år.
ÅRETS GENOMBROTT RICHARD OLSSON
Genombrottspriset går till en person eller företag i Västervik som under året visat prov på kreativ utveckling och genererat nya affärsmöjligheter inom sitt verksamhetsområde.
Denna prisutdelning var nog en av de mest överraskande på årets Tjustgala. Man märkte, redan på prisutdelaren, Roger Psajd på Västervik Framåt, att det handlade om något märkligt.
Företaget heter Mjölkteknik AB, och pristagaren Richard Olsson.
Det handlar bl a om en mjölkningsrobot som för lantbrukaren både sparar tid och arbete samt gör livet betydligt mer behagligt.
Så har också företaget från 2009 till 2011 ökat sin omsättning med 70 procent! Richards egen motivering: ”Rätt teknik i rätt tid”.
ÅRETS FÖRETAGSLEDARE ANDERS WIMAN
Priset som Årets Företagsledare utses av Tjustgalans styrelse efter förslag från en nomineringsskommitté. Så självfallet var det Conny Tyrberg, bland mycket annat i kommunen ordförande i Tjustgalans ekonomiska förening. Han presenterade årets Företagsledare och bjöd honom komma upp på scenen och ta emot priset.
Och pristagaren, det var Anders Wiman, VD på Saab Barracuda AB.
Prismotiveringen var tydlig: Anders Wiman har visat prov på ett tydligt och modernt ledarskap och därmed lett sitt företag till vad man kan kalla historiska nivåer. Bland annat då en av de största investeringar som ett enskilt företag någonsin gjort i kommunen!
ÅRETS INNOVATÖR FYREN AB
MOTTAGARE AV PRISET ROLF HERRSTRÖM
Detta pris utses av Tjustgalans styrelse i samförstånd med Västervik Framåt AB. Kriterierna bakom detta pris talar klarspråk:
Det handlar om en produkt, en metod eller affärsidé med verklig, kommersiell kraft. Både företag, företagare och innovatörer kan söka priset. Och i det här fallet var det företaget Fyren i Västervik AB som tog priset!
Och produkten? Den heter Latrina, en latrintrömningsstation som alltså designern, uppfinnaren, båtentusiasten Rolf Herrström utvecklat för att – nu spontant uttryckt – skit inte längre ska kastas i våra farvatten.
Så visst ligger det mycket ”skitsnack” bakom” som pristagaren uttryckte läget.
Två kollegor har varit ytterst delaktiga i detta inte alldeles lätta utvecklingsarbete. Den ene, Tore Källmark, var med på scenen.
Den andre, Christer Hedberg, lämnade jordelivet för ett par år sedan.
ÅRETS KULTURSTIPENDIUM
PETER OCH LINUS HOLGERSSON
Det här priset, egentligen ett stipendium, ligger otvivelaktigt en aning åt sidan jämfört med de övriga prisinslagen. Det handlar om kultur. Och någon affärsmässighet ingår inte i förutsättningarna.
Pengarna kommer från den Minnesfond som hör ihop med konstnären Henry Gustafsson och det konstverk som är Tjustgalans speciella symbol, skulpturen ”Genombrottet”.
Originalet står på Spötorget, centralt i Västervik. Varje pristagare får en minikopia av skulpturen. Och den som gjutit skulpturen är Britt-Marie Gustafsson, Henrys änka och aktivt inblandad i Tjustgalans arbete sedan starten.
Årets pristagare, Peter och Linus Holgersson är båda sångare, bara ytterst olika. Lite förenklat kan man säga att Linus drar åt rock-hållet (och gärna ackompanjerar sig själv på gitarr) medan Peter är en klar, välutbildad operatenor. Båda gav prov på sitt artisteri i samband med stipendieutdelningen.
ÅRETS VÄSTERVIKARE
RICHARD LUNDGREN, INGEMAR LUNDGREN, FREDRIK SKOGH
De som utser ”Årets Västervikare” är Västerviks-Tidningens läsare.
Detta betonade också tidningens nye chefredaktör, Mikael Sönne, när han presenterade resultatet. De tre pristagarna har ju haft konkurrens från tre andra, separata priskandidater: Kenth Carlsson – utsedd av Västerviks Handel, Bertil Wilén – utsedd av Västerviks Företagsgrupp och Företagarna. Dessutom Ingrid Hogman – utsedd av Föreningsrådet och troligen mest allmänt känd för sina tio år som Vissskolans inspirerande huvudlärare.
Men den forskning, i praktiken även rent dykande, som Fredrik Skogh samt Richard och Ingemar Lundgren genomfört för att leta efter (och verkligen finna) 1500-talsskeppet Mars som kapsejsade och sjönk utanför Öland, det var en prestation osedvanligt slag.
Och som kommer att gå vidare! Mycket i kartläggningen av Mars öde återstår, trots att Västerviks Museum redan haft en utställning i ämnet.
Och mer kommer att hända. Håll ögonen öppna!!
Två personer har mycket specifika roller i skapandet av Tjustgalans speciella stämning och miljö:
Lillemor Larsson kan vi kalla Stadshotellets Köksmästare genom sin uppgift att komponera Galamåltiden.
Till höger om henne står Britt-Marie Gustafsson, hon som står bakom möjligheten att förverkliga miniatyrer av Tjustgalans huvud-dekor och symbolfigur, Henry Gustafssons skulptur ”Genombrottet”.
Prisutdelningarna är naturligtvis Tjustgalans huvudinslag.
Men Galamåltiden och en rad olika underhållningskryddor är också betydelsefulla.
Den förste som ställde upp på årets Tjustgala var Nicolas Appelqvist. Och milt uttryckt överraskade han. Hans ”instrument” kallas beatbox. Det är inget instrument som man kan se utan ett artistiskt sätt att mångdubbla sina muskler i munhålan och den vägen ut alstra all världens ljudfenomen!
Säkert är det fortfarande många som undrar hur denne superbegåvade Nicolas bär sig åt.
Ljudet i Arenan växte flera gånger till en nivå som för somliga väckte besvär. Det är inte alldeles lätt i en lokal som denna att behärska ljudnivån så att både de som sitter nära högtalarna och de som sitter längst ifrån kan ta till sig samma ljudnivå.
När gitarristen Björn Söderberg spelade tillsammans med sin ackompanjemang-grupp uppstod ett sådant litet trassel.
I sina soloinslag väckte därför hans mycket speciella gitarrspel extra uppskattning.
Men innan Björn Söderberg intagit scenen fick vi bekanta oss med Mack Johansson.
Numera bor han på Norrlandet här i Västervik men har – i sin spännande framväg som musikartist – hunnit röra sig långt ut i världen, t ex Indien.
Solokarriären kom igång tidigt, men mest var det allt TV-programmet ”Här är ditt liv” som gjorde honom allmänt känd.
Två CD har han även hunnit med att ge ut.
Att kulturpristagarna, sångarbröderna Peter och Linus Holgersson, även fick visa sitt artisteri var förväntat och uppskattat. Särdeles välkomnat kan man nog säga att Peter Holgerssons ”extranummer” blev – en praktfullt framförd aria av denne operatenor!
Kvällen avslutades som en galakväll bör avslutas, med dans.
Tjustgalan skulle inte kunna existera, inte ha överlevt de första tio åren utan stöd från en rad företag och personer, både generösa och medvetna om Tjustgalans betydelse för företagsamheten, förnyelseviljan i Västerviks kommun
Det handlar både om huvudsponsorer och medarrangörer:
Alla vet sin betydelse, men de flesta är – som medverkande – tämligen osynliga. Men det finns en som syns desto mer. Det är Mariebergs Blommor, som med chefen i ledningen, Lars Nilsson, förvandlar Arenan till en praktfullt dekorerad galasal. Bilden är ett litet exempel:
Övriga medarrangörer, som också är doldisar under själva galan är Mixart (ljus & ljud – med Lasse Enström i spetsen), LindströmRömbo Reklambyrå (all förhandsinfo i press och tryck samt alla prispresentationer), Västerviks Stadshotell (mingel- och måltidsarrangemangen), Västerviks Konferens- och Eventbyrå (programuppläggningen – i händerna på Jon Sjölander och Johan Heinz!) samt inte minst Hallens Buss som fraktade deltagare både till och från Lysingsbadet.
Tjustgalans huvudsponsorer:
Tjustbygdens Sparbank
Bostadsbolaget i Västervik
Slip Naxos AB
Västerviks-Tidningen
AkzoNobel Industrial Finishes AB
Ica Maxi Västervik
Pentronic AB
Elfa International AB
Sparbanksstiftelsen Tjustbygden
Plivit Trade AB
Gunnebo Industrier AB
Lysingsbadet, Västervik Resort
Västerviks kommun
Regionförbundet i Kalmar Län
Familjen Gustafsson
Fler bilder från kvällen finns i Bildgalleriet
Foto: Sara Winsnes
Text: Rune Engelbrektson