Tjustgalan 2009
Detta är finalbilden från årets Tjustgala som 340 män och kvinnor med företagaranda i Västerviks, ja hela Tjust firade lördagen den 26 september. Galans alla 15 vinnare samlade.
Deras glädje lyser, och undra på det! De som åstadkommer något har verkligen rätt att öppet ta emot uppskattning.
Tjustgalan har vuxit till en högst levande institution i vår kommun. Och sådana behövs. Inte minst i den tid vi lever i nu. Friska idéer, glädje, vilja och mod är användbara vapen. Den luften – alltså galaskap – genomsyrar Tjustgalan. Planer på vad som ska hända nästa år har redan fötts.
Tjustgalan har fyra kapitel:
1) Mysigt mingel ute på Spötorget
2) Själva Galan med prisutdelningarna
3) Läcker Festsupé med mat och dryck från Västerviks Stadshotell
4) De danslystnas chans med Västerviks storband som inspiratör
Men huvudpersonerna är pristagarna, något som Galans projektledare, Jan B Frey betonade i sitt tacktal inne i Bryggaren. Eller Stadsteatern som börjar bli ett allmänt uppskattat begrepp. Och en kväll som denna uppstår ofta scener som har åtskilligt av glad teater över sig.
Vad Jan B Frey även underströk var den kompetens och handlingskraft som Galans alla medarbetare bidragit med.
Nu över till prisutdelningen
Inklusive kulturstipendiet delades 9 pris ut till totalt 15 mottagare. Ett av priserna, ”Årets prestation” delas endast ut vid enstaka tillfällen. I år fanns det anledning!
Företagaren: Anders Wallén
Entreprenören: Lena Göransson
Innovatörerna: Roland Gullkvist
och Kurt Eriksson
Företagsledarna: Elisabeth och Niklas Eidersjö
Årets Rookie: Calill Odqvist och Bertil Andersson
Branschföretagarna: Emma och Henrik Arkåsen, Camilla och Jonas Settlin
Kulturstipendiaten: Johnny Franzén
Årets prestation: Per Johansson
Västervikaren: Anette Hjalmarsson
Årets företagare
Företagare är en person som äger och driver ett företag.
Priset är ett hederstecken till en sådan person som under året utfört en uppmärksammad prestation.
Den företagsamhet, den framåtanda som årets vinnare genomfört har observerats inom hela EU!
Anders köpte företaget 2004 som då stod på ruinens brant. Sedan dess har företagets vinst ökat med över 20 procent.
Specialitet: nyckelkomponenter inom flygindustrin.
Årets entreprenör
Lena Göransson, Tofvehults kafé, konferens och boende
Lena, internationell fotomodell, beslöt för tio år sedan att, tillsammans med maken Peter, köpa sin fars gamla garveri i Tovehult och förvandla det till sin – och sin farmors – dröm, ett lantligt, luftigt kafé. Idag är det betydligt mer än så!
Årets innovatör
Roland Gullkvist och Kurt Eriksson, Pentronic AB, Gunnebo
Pentronic är ett företag på världsnivå när det gäller industriell temperaturmätning. Roland arbetar med marknadsutveckling, Kurt utvecklar den mikroelektronik som krävs i temperaturgivaren.
Årets företagsledare
Elisabeth och Niklas Eidersjö, Richardssons Verktygsservice AB
Företaget hade drivits i 30 år av Sven Richardsson när Elisabeth och Niklas beslöt att ta över familjeföretaget.
Nu har 15 år gått sedan dess. Resultatet är ett av Västerviks mönsterföretag. Elisabeth ansvarar för ordningen, Niklas för tekniken.
Årets Rookie
Calill Odqvist och Bertil Andersson, Light My Fire Production AB, Västervik
I de flesta lexikon står det att rookie betyder gröngöling.
Men vad det handlar om i detta sammanhang är Västervik Framåt AB vill lyfta fram någon just nyskapande person eller företag som visat kreativ förmåga att utveckla affärsmöjligheter.
Här handlar det om att Malmöföretaget Light My Fire Sweden AB fick den goda idén att starta ett produktionsbolag i Västervik för att man där fann den rätta kompetensen.
Årets Branschföretag: Serviceföretagen
Pristagare: Henrik och Emma Arkåsen, Jonas och Camilla Settlin
Egentligen handlar det om fem företag. Koncern Magasin 5 AB, dotterbolaget Fabrik 7 AB, dotterbolaget Rundrivare 3 AB, Essence AB samt Mat & Kultur HB.
Men skriver vi Saltmagasinet, Restaurang Gusto och butiken Ost & Deli så vet alla direkt vad det handlar om.
En laddad motivering bakom beslutet att utse dessa fyra till årets pristagare är att kvartetten klart medverkar till att sätta Västervik på kartan som en av regionens verkligt attraktiva platser för näringsliv, boende – och inte minst besök!
Den årliga aktionen ”Smaka på Tjust” är också ett av kvartettens initiativ.
Årets Kulturstipendiat
Johnny Franzén, fotograf
Den ekonomiska bakgrunden till stipendiet är Henry Gustafssons Minnesfond, den som bildades som tack för de insatser den kände konstnären (som gick bort 2005) gjort för Tjustgalan och därmed för näringslivet i Tjust.
På bara några år har Johnny Franzéns namn vuxit starkt i kommunen. Inte minst hans bidrag i böcker som ”I stiltje och storm”, kokboken ”Ekologiska smaker” och ”Herresäten i Tjust bidragit till uppskattningen av honom som en sällsynt mångsidig och känslorik bildskapare.
Årets prestation
Per Johansson, Gränsö Slott – hotell, Spa & Konferens
Detta pris delar Tjustgalans styrelse endast ut vid enstaka tillfällen och då till en person, företag eller förening som åstadkommit något exceptionellt under det senaste året.
På Gränsö finns idag ett konferenshotell som gör Västervik till en än mer attraktiv destination – året om.
Det tryck, det motstånd som mötte initiativet hade kunnat bryta ner vilken företagare som helst. Men Per stod upprätt och har rätt – liksom alla hans medarbetare -att idag känna sig stolt och nöjd.
Årets Västervikare
Anette Hjalmarsson, Lantkök Tindered
Detta pris hade tre kandidater, nominerade av Västerviks Handel, Föreningsrådet och Företagarna i samarbete med Västerviks Företagsgrupp: Henrik Arkåsen, Johnny Franzén, Anette Hjalmarsson.
Men det är inte så att priset gick till Anette för att de två andra tidigare på galan figurerat som pristagare. Istället var det så att Västerviks-Tidningens läsare fick föreslå vinnaren. Och då Anette Hjalmarsson fick nära hälften av alla röster blev hon självklar vinnare.
ICA-Kurirens läsare valde nyligen Lantkök Tindered vid E22, norr om Björnsholm, till hela Sveriges bästa vägkrog.
Förra året utsågs Christin Rampeltin till Årets Rookie. Vi vågar nog säga att hon gått vidare framåt sen dess. Nu stod hon på scenen igen, men som värdinna med uppgiften att ta hand om och presentera årets vinnare.
Årets värd, alltså Christins kollega på scenen, var Tommy Ivarsson. Han är en ytterst rutinerad man i sammanhang som detta. Fem år har han varit programledare på Tillväxtdagen.
Musik på Tjustgalan är en skön tradition. Vilken musik handlade det då om i år?
Sträng? Absolut inte, men strängad! Nio olika stränginstrument – det har knappast någon i Galan kunnat uppleva tidigare.
Först uppträdde folkmusikanterna Johan Hedin och Esbjörn Hazelius, med nyckelharpa och fiol Mot slutet av Galan gjorde gruppen Spider Bridge entré.
Den leds av Tord Hjukström, kanske mest känd som Abalone Dots fadder. Men den här gången hade han mer okända talanger omkring sig:
Jasmine Elb, bara hälften så stor som sin kontrabas. Helle Malmborg med en femsträngad bozooki. Emelie Skoog med mandolin.
Det märkliga instrumentet som Josefin Björkman har i famnen är en autoharp, ett slags cittra. Martin Lönegren både sjunger och spelar gitarr. Och längst till vänster står då Tord Hjukström med sin dobro.
De två unga damerna som finns med på bilden med Johan och Esbjörn är Sigrid Nilsson som spelar banjo. Det mest besynnerliga instrumentet – och det enda utan strängar – är ändå Sabine Törners, ett digitalt trumset!
När publiken hade lämnat den stora salongen och tagit plats vid supéborden hände något oväntat. Oväntat även för projektledaren själv, Jan B Frey.
Tjustgalans ordförande, Conny Tyrberg, begärde ordet och förkunnade att han tänkta dela ut ett extra pris. Årets Spanare hette Priset, och vem skulle få det?
Jo, projektledaren själv!
Skälet då? Mer än någon annan har Jan B Frey lagt sin själ i att skapa samverkan i Västervik. Med en outtröttlig energi spanar han efter nya vägar, nya möjligheter men även hinder och hanterar alltsammans på det kloka och diplomatiska sätt som bara en vis indianhövding kan. Han inser att det är via fest och glamour vi möts på det otvungna sättet. Och det skapar förutsättningar för vinstrika relationer i vardagen. Med sina insatser har han bidragit stort till den tillväxtraket som Västervik är idag.
Arrangemangen av och kring Tjustgalan är betydelsefulla. Tillsammans med Jan B Frey har Jon Sjölander, Johan Heinz och Johannes Löf från Västerviks Konferens- och Eventbyrå svarat för galans genomförande.
Men bakom miljön, dekorerna, särskilt alla de rent häpnadsväckande blomsterarrangemangen står Lars Nilsson på Mariebergs Blommor.
Ljus & ljud Lasse Enström med kollegor på Mixart.
Videoproduktion LG Danielsson & Jon Sjölander.
Illustration & formgivning Magnus Römbo, Andebo Design.
Galafotograf Morgan Stejver