Lilla vett- & etikettskolan

Det viktigaste av allt är att du som gäst på Tjustgalan roar dig och har trevligt med vänner och affärsbekanta. Eventuell osäkerhet i hur man för sig under fina galamiddagar ska inte vara ett hinder, men när du gått vår lilla vett- och etikettskola kommer du att kunna föra dig helt rätt och njuta till fullo under en oförglömlig kväll!

Kläder

Dresscoden talar om vilken nivå festen har. Följer man den, smälter man in och är automatiskt med i gemenskapen, vilket är grunden för en lyckad fest. En kompromiss kan vara tillåten så länge alla följer den, men en riktig galakväll kännetecknas av frack, militär uniform eller hembygdsdräkt. På Tjustgalan finns det dock plats för både smoking och mörk kostym. Hon bär en riktigt festfin golvlång klänning där skärning och material avgör finhetsgraden. Färg och mönster väljs efter smak och behag och klänningen får gärna vara tvådelad. Bara axlar är fint, men en alltför utmanande klänning passar inte in. Handskar är också klädsamt – glöm bara inte att ta av dem till middagen.

Mingel

När du kommer till festen, hälsa på värdparet och eventuella hedersgäster. Hälsa därefter på dem som du känner. När det är fler än fyrtio gäster, som på Tjustgalan, behöver man inte hälsa på alla gäster. Det räcker med att hälsa på dem det känns naturligt att hälsa på. Presentera dig för dem du inte känner med för- och efternamn. Var dig själv och tala direkt från hjärtat. När det gäller mingel är det viktigt hålla ögonkontakt med den som talar. Grunden för goda samtal är ett givande och tagande, där man såväl lyssnar som pratar. När någon kommer upp vid din sida, presentera personen och de andra och bjud in den sist inkomna i samtalet genom att berätta vad ni just pratade om. Ett artigt sätt att mingla vidare med andra gäster är genom att exempelvis säga ”Jag ser några bekanta som jag inte hälsat på. Vi ses kanske igen under kvällen.”

Till bords

Kavaljeren hjälper sin bordsdam genom att dra ut stolen och skjuta in den samtidigt som hon sätter sig ned. Så snart man sitter till bords läggs servetten i knäet. Servetten är endast är avsedd att torka sig om munnen med! Servetten läggs till vänster om tallriken om man tillfälligt lämnar bordet och mitt på tallriken när man är klar. Glasen ställs i den ordning de ska användas – från höger till vänster. Besticken placeras utifrån och in mot tallriken, också de i rätt ordning. Absolut förbjudet är att stoppa kniven i munnen, lägga använda bestick på duken och ha armbågarna på bordet. För att visa att man ätit färdigt placerar man besticken med skaften riktade snett nedåt åt höger – ”tjugo över fyra”.

Dans

Nu är vi på gala och då är det mannen som bjuder upp. Första dansen, som blir minst två i rad, dansar man alltid med sin bordsdam – det vill säga kvinnan på bordskavaljerens högra sida. Andra dansen dansar man med sin käresta och den tredje, gärna med damen som satt vid den vänstra sidan vid bordet. Ofint är att tacka nej till den som bjuder upp och trevligt är att tacka för dansen. Ett tips, för att ha riktigt roligt vid dansen, är att lära sig grunderna redan innan det är dags för att gå på Tjustgalan.