Tjustgalan 2014

01_Tjustgalan

Västervik Framåt bordar Hallens buss på väg till Arenan, Lysingsbadet.

02_Tjustgalan

Välkomstdrinken i strålande sol på Arenan med bl.a. Bengt Grahn från Tjustbygdens Sparbank.

05_Tjustgalan

Välkomstmingel med champagne innan galan startar.

06_Tjustgalan

Mingel inför galans start i solsken med bl.a. Bengt Grahn, Anders Wiman, Mats Hasselqvist, Eva Ahlström, Ingvar Ahlström.

07_Tjustgalan

Förmingel på Arenan.

10_Tjustgalan

Roger Axmon, Carin Thorngren, Maria Matsson, Linda och Michael Gross, Andrea Brändström.

11_Tjustgalan

Vackert dukade bord väntar på gästerna.

12_Tjustgalan

Gästerna har satt sig till bords med bl.a. Jonas Hellström, vinnare Årets företagare.

13_Tjustgalan

Tjustgalans ordförande Conny Tyrberg hälsar alla hjärtlig välkomna.

Fem, fyra, tre, två, ett – kör! Okej, nu gäller det. Kommer någon ta mig på allvar efter detta, tänkte jag för mig själv. Att göra entré i en grön och gul drakdräkt och samtidigt försöka sjunga en nyskriven text till örhänget New York New York verkade som en himla bra idé för bara fem minuter sedan. Nu kändes det mer osäkert. Det är ju en förhållandevis kräsen publik på Tjustgalan. De är vana vid att bli underhållna och kräver leverans. Det var dags att samla ihop sig. Vi hade ju lovat en mer uppknäppt kväll med fokus på roligt. Så om jag nu fick gå över gränsen för vad jag normalt anser vara ok när det gäller att bjuda på sig själv så var det för en god sak. Det måste det vara värt, tänkte jag. Det var det.

14_Tjustgalan

Galans intro med Fredérick Lindström, Lena Stömbäck, Anna Lundgren och Malin Wall.

När Frederick var upptagen med programledarrollen så var jag upptagen med att njuta av en fantastisk matkavalkad från Stadshotellet. Inledningsvis bjuds vi på en vacker förättsskapelse som redan är uppdukad när vi slår oss ner till bords.

En fräsch ceviche med räkor, kräftor och en mild chilidressing är det första jag testar innan jag går vidare till en snygg kallrökt laxtimbal fylld med färskost och örter. Förätterna ackompanjeras av ett eget bakat bröd med smak av fänkål, dill och chili. Smakmässigt kunde inte galan ha fått en bättre start.

Årets upplaga av Tjustgalan blev verkligen på många olika sätt annorlunda för mig. Efter att i många år blivit underhållen som gäst skulle jag själv underhålla gästerna. Det är i allra högsta grad en ganska central del av själva galan och jag hade aldrig klarat det själv. Det krävs två. En dynamisk duo.Jag är mer än tacksam att jag fick dela detta med den eminenta Malin Wall. På våra gemensamma axlar vilade nu ett visst ansvar att denna festernas fest skulle bli inte bara genomförd utan även att den skulle bli underhållande och på något vis minnesvärd.

15_Tjustgalan

Kvällens värdpar Fredérick Lindström och Malin Wall.

Trots det stora ansvaret så var vår insats ganska liten i det stora hela. Det är pristagarna som är de egentliga stjärnorna för kvällen. Utan dem ingen Tjustgala. Det är tack vare dessa engagerade företagare och innovativa entreprenörer blandat med musikaliska talanger som vi kan genomföra Tjustgalan. Det måste finnas pristagare värda sitt pris för att galan skall bli av överhuvudtaget. I år tycker jag att det var de bästa pristagarna någonsin. Självklart är jag partisk och subjektiv i denna fråga. Det var ju mina pristagare och Malins pristagare. De som skulle få pris på vår gala. Det var de fantastiska personer som vi träffat veckorna innan själva galan och lärt känna. Klart att de var de allra bästa pristagarna. Det var en fantastisk känsla att få vara en del av dessa människors glädje på en scen framför hundratals jublande gäster. En riktigt häftig upplevelse.

På vilket sätt min och Malins insats kommer omskrivas i historieböckerna låter jag vara osagt. Själv tycker jag det gick ganska bra, snudd på riktigt bra. Hur som helst var det kul. Även om vi inte fick uppleva kvällens näst största begivenhet – maten. Det hinns liksom inte med när man ska vara värd i sju timmar och dela ut 7 priser och diverse annat.Då är det tur att det finns omtänksamma hotellchefer som besöker logen med rejäla portioner desserter för att få upp blodsockret efter fem timmar. Tack Stina!

Med förrätten i fortfarande i mitt smakminne blir det dags för huvudrätten. Och vilken huvudrätt! In på min tallrik kommer en tournedo på svensk oxfilé perfekt stekt som serveras med en krämig emmentaler- och prästostkryddad potatisterrin. Som komplement serveras en makalös god hemslagen chipotlebearnaise som gör succé. Som pricken över i får vi en glasburk med blandade syrade grönsaker med en väldigt speciell morot som fokuspunkt för alla. Mitt bord är lyriska över maten och vi njuter ikapp av alla smaker.

22_Tjustgalan

Varmrätten serveras vid Pentronics sponsorbord.

Jag hoppar över de där vanliga inledande och vid det här laget självklara inslagen som väder, mingel, klädsel, frisyrer och stämning och hoppar direkt till själva galan och pristagarna. Det finns bildbevis på hur fantastiskt snygga alla var och den allenarådande goda stämningen finns också dokumenterad om någon känner sig osäker.

23_Tjustgalan

Peoples bord på Tjustgalan med bl. a. Marie Sevlidis.

Det är inte lätt att efter tretton år kunna skapa en ny fräsch upplaga av en fest som i praktiken alltid är densamma. Men det går. Men hjälp av massor av passionerade människor. Jag tänker på Lars Nilsson med familj på Mariebergs blommor som alltid lyckas hitta på något helt nytt. I år var det fräschare än någonsin. Lagom mycket och mycket estetiskt. På något vis hade de fått in både gröna tomater och gröna paprikor i blomsterdekorationerna. På ett naturligt sätt också. De är så himla skickliga att hälften skulle räcka. Jag tänker även på Västerviks Stadshotell som allt sedan starten av Tjustgalan varit leverantör av mat och dryck. I år överträffade hotelldirektören Stina Porsgaard och köksmästare Peter Gustafsson med sin armada av kockar och servispersonal alla tidigare år. Det är i alla fall vad jag fått höra enligt min utsände matrecencent Magnus Römbo. Själv var jag för upptagen av att vara ena halvan av ett värdpar. Det är en bedrift av rang att alltid slå sin egna rekord och överträffa sina egna insatser. Imponerad.

När galan börjar lida mot sitt slut så är det äntligen dags för dessert. En ”grand Dessert” har utlovats och det visar sig vara en underdrift. In kommer en tallrik med inte mindre en fem olika små desserter. Jag inleder med min favorit Crème Caramel med väl avvägda smaker av karamell och vanilj. Jag fortsätter men en Chokladfondant med krämigt innanmäte som är rik på chokladsmak. Sen blir det en snygg och god Nougatskål med bär. En lemoncurd och vit chokladmousse ger ett friskt intryck och härliga smaker i gommen. Som avslutning intar jag en krämig Tiramisu som passar som handen i handsken till kaffet. Vilken fantastisk dessert. Mätt och belåten är jag nu redo för resten av galan. Vilket jobb av kockarna, den här menyn kommer bli svårt att toppa.

I år var musiken lite mer uppskruvad. Inte volymen utan tempot. Det behövs om du ska hålla fyra hundra personer vakna under kvällens nästan 9 timmar långa program. De behöver känna lite puls och stämning. Det funkade bra. Varje pristagare och inte minst Årets Västervikare fick garanterat de absolut häftigaste applåderna i galans historia. Allt tack vare Avicci!

24_Tjustgalan

Årets jubilarer tar emot utmärkelser av Landshövding Stefan Carlsson och Tjustgalans ordförande Conny Tyrberg. Jubilarerna är Gunnebo Fastening, Hultgrens Bokhandel och Västerviks Tidningen.

Vinnare fanns det gott om i år. Undrar om det inte var rekord i antalet pristagare totalt sett. Det måste jag kolla upp vid givet tillfälle. Det fanns även en hel rad med nya utmärkelser som stod och väntade. Nämligen de av Britt-Marie Gustafsson skapade jubileumsstatyer. Tre till antalet var de i år. Hoppas de blir fler genom åren. Tre jubilarer skulle firas. Tjustgalans ordförande Conny Tyrberg och landshövding Stefan Carlsson delade ut rykande färska jubileumsstatyer till Gunnebo Fastening som fyllde 250 år, Hultgrens Bokhandel som fyllde 180 år och till Västerviks Tidningen som fyllde 180 år. Grattis till er alla ännu en gång.

17_Tjustgalan

Årets företagare Jakt och Fiskebutiken, Tom Josefsson och Jonas Hellström.

19_Tjustgalan

Årets kulturstipendiat operasångaren Maria Carlsson.

25_Tjustgalan

Årets genombrott Matrisen tar emot priset genom Ann-Christin Nyberg. Priset delas ut av Anki Nilsson, vd på Västervik Framåt.

28_Tjustgalan

Årets företagsledare Heléne Malm och Per Andrae från Städcentralen i Västervik.

33_Tjustgalan

Årets entreprenör Mats Thorsman.

34_Tjustgalan

Årets branschföretag Tillverkningsindustrin Ankarsrum Motors genom Thomas Håkansson. Priset delas ut av Lars Persson.

37_Tjustgalan

Årets Västervikare – Bröderna Besheri. Priset delas ut av Michael Sönne, chefredaktör Västerviks Tidningen,
och Evva Andersson, Västerviks Tidningen.

En kort sammanfattning av kvällens pristagare skulle kunna vara tjoho! Det var så det kändes. Den lite längre sammanfattning skulle kunna börja så här: Vi glömmer inte Jonas och Toms film i första taget. Den var kul. Riktigt kul. För er som missade att den var påhittad kan jag säga att Gädd-dykning inte är någon ny sport. Det var bara på skoj. Det är alltid för sällan Tjustgalan gästas av en riktig operasångare. Tack för det Maria. Att hon även bjöd på opera-allsång hade väl inget kunnat tro. Jag har fortfarande gåshud efter hennes fantastiska sång. Ann-Kristin är en varm och härlig person. Jag tror hon visade att ekonomisk redovisning kan vara något annat än siffror. Roligare och varmare. Släpper du ihop Per och Heléne så gör de rent hus med resten. Jag uppskattar deras syn på sig själva och sin prestigelösa framtoning. De är riktiga vinnare. Mats är min gamla chef. Jag har alltid uppskattat och varit imponerad av hans entreprenörskap. Nu tror jag ännu fler uppskattar det han gör. Det är han värd. Alla dagar i veckan. Att vi har ett världsledande företag inom elmotorer i vår kommun tror jag hade passerat obemärkt förbi de flesta innan Thomas och Ankarsrum Motors fick pris som årets branschföretag. Nu vet vi bättre.

29_Tjustgalan

Dimpker Brothers underhåller.

Dimpker Brothers. Kom ihåg det namnet. De kommer bli stora. Det är jag säker på. Hoppas de kommer ihåg var de slog igenom. På Tjustgalan 2014. Blir du nyfiken kan du söka efter deras Facebook-sida. Där finns länkar till deras låtar. Nästa år skulle jag vilja se dem på Visfestivalens scen. Där skulle det verkligen göra sig.

38_Tjustgalan

40_Tjustgalan

Kvällens band – Slak Henrys med bl.a. Bosse Ankarvall.

För kvällens mest omfattande underhållning stod supergruppen Slak Henrys. Både till antalet medverkande men även i kvalitet och antal spelade örhängen från 70-, 80- och 90-talet. Var namnet kommer ifrån har jag ingen aning. Men jag tror de måste byta namn om de ska få spela i på Nobelmiddagens efterfest. Det var sannerligen en skön upplevelse att få spisa så mycket bra musik live på en Tjustgala som i år. Musiken är viktig för att det ska bli en riktigt lyckad Tjustgala. Som så mycket annat. Men det tar vi en annan gång. Vi ses nästa år. Samma plats, samma sköna gala men med nya vinnare och överträffade rekord i förträfflighet.

39_Tjustgalan

Landshövdning Stefan Carlsson svänger sina….

41_Tjustgalan

Tjustgalans dansgolv med bl.a. Börje Andersson.

Fredérick Lindström
Foto: Sara Winsnes

Pristagare Tjustgalan 2014

Årets Företagare

Jonas Hellström och Tom Josefsson
Jakt- och Fiskebutiken

Pristagaren utses av Företagarna i Västervik.
Priset delas ut av Mattias Kessén, ordförande Företagarna i Västervik

Årets kulturstipendiat

Maria Carlsson

Pristagaren utses av Familjen Britt-Marie Gustavsson
Priset delas ut av Britt-Marie Gustavsson

Årets Genombrott

Matrisen Redovisning & Rådgivning AB
Ann-Kristin Nyberg

Pristagaren utses av Västervik Framåt
Priset delades ut av Anki Nilsson, vd Västervik Framåt

Årets företagsledare

Städcentralen
Per Andrae och Heléne Malm

Pristagaren utses av Tjustgalans styrelse
Priset delades ut av Camilla Jarnbring, Västervik Framåt

Årets Entreprenör

Mats Thorsman

Pristagaren utses av Västerviks Företagsgrupp
Priset delades ut av Christer Lenner

Årets Branschföretag Tillverkningsindustrin

Ankarsrum Motors AB
Thomas Håkansson

Pristagaren utses av Tjustgalans styrelse
Priset delades ut av Lars Persson

Årets Västervikare

Familjen Besheri

Pristagaren utses av Västerviks Tidningens läsare genom omröstning
Priset delades ut av chefredaktör Mikael Sönne och Eeva Andersson