Tjustgalan 2013

Ordet gala härstammar från lite olika håll. Precis som de som vann priser på årets Tjustgala. Vi kommer till det lite senare.

Tjustgalan 2013

Peter Hallberg kom i kilt.

Vi reder först ut ordet gala lite närmare. Fransmännen har ordet gala i sitt språk med betydelsen stor fest. Spanjorerna däremot har valt att ge ordet gala betydelsen festdräkt och italienarnas kallar festprydnad för gala. Vår egen betydelse kommer från fornsvenskans gala som betyder förhäxa genom trollsång! Urgermanskan har ordet galan och betyder sjunga. Ni märker kanske att det finns en röd tråd. På något vis är ordet gala förknippat med fest, sång och förhäxning i stora delar av Europa. Och precis så är det ju med Tjustgalan. Det är en kväll fylld med fest, skönsång, förhäxad publik och omtumlade pristagare.

Tjustgalan 2013

Som vanligt tog Hallens Buss festdeltagarna tryggt till själva festlokalen.

Årets Tjustgala, den 12:e i ordningen, hade stora förväntningar på sig. Ett nytt värdpar hade tagit över stafettpinnen efter förra årets succéduo Marie och Christos Sevlidis. Hur skulle man kunna toppa underhållningen från förra året? Mack Johansson i högform, Peter Holgerssons sagolika aria, Nicolas Appelqvist fräcka beatboxande och Björn Segerbergs framträdande. För att inte tala om den högklassiga tre-rätters supén som Västerviks Stadshotell med Lillemor Larsson i spetsen levererade.

Tjustgalan 2013

Cathrine Eriksson från Västerviks Handel mötte festdeltagarna på plats vid Arenan och delade ut kvällens program.

Infriades förväntningarna undrar ni? Ja, det gjorde de. Inte för att det var bättre än något annat år, utan för att man inte kan jämföra. Varje Tjustgala är unik och varken mat, underhållning, värdar eller pristagare kan jämföras med föregående år. Så måste det vara. Det är därför Tjustgalan blir bättre för varje år. Alla fantastiska kvällar på Tjustgalan läggs på hög och bildar ett enda positivt minne. Inte var för sig utan tillsammans. Var och en unik på sitt sätt. Var och en fantastiska.

Tjustgalan 2013

Som alltid fullt med vackra hårkreationer och imponerande klänningar.

Årets värdpar var väl något som de flesta funderade lite extra på när de minglade och sakta rörde sig mot sina respektive platser i Arenan på Lysingsbadet. Alla vet väl att Pelle Svensson är en rolig, fryntlig och gemytlig person på alla vis och att Carin Thorngren är självsäker, charmant och rak. Men hur skulle det fungera tillsammans som värdar? Fantastiskt bra måste jag säga. Dynamiken fanns där. Det kändes stundtals helt improviserat på ett otvunget och säkert sätt. För ordningens skull poängsätter vi dem. De fick 4.8 av 5 möjliga Tjustgalanstjärnor. Varför inte 5? För att de inte tog tillfället i akt och framförde en duett. Det hade varit ett bra öppningsnummer. Så till nästa års värdpar – glöm inte entrén. Den är viktigast.

Tjustgalan 2013

Caroline Petersson, Christoffer Nielsen och Ellen Nielsen Kindstrand från Västerviks Tidningen på röd mattan.

 

 

 

Tjustgalan 2013

Helena Scholin och Anette Landström från inredningsbutiken Formbar

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Förminglet på Tjustgalan är alltid lika sprudlande av förväntningar och festklädda deltagare.

Tjustgalan 2013

Anki Nilsson, VD Västervik Framåt och Dan Augustin på Gigant Miljöteknik vid fördrinkarna.

Tjustgalan 2013

Malin Wall från Hultgrens Bokhandel var en av de nominerade till årets Västervikare.

Tjustgalan 2013

Dags för insläpp till festen på Arean

Tjustgalan 2013

Vackra och spektakulära håruppsättningar fanns det gott om under kvällen

 

Som sig bör vid denna typ av arrangemang bör vi faktiskt reflektera en stund över inramningen och miljön. Lars Nilsson på Mariebergs Blommor hade hörsammat önskan om fri sikt och skapat precis som alltid en fantastisk blomsterprakt i lokalen. Tack för det Lars med familj!

Precis som alla är blir man mäkta imponerad av den fantastiska dukningen som Västerviks Stadshotell och Lillemor Larsson ligger bakom. Nobelmiddagen hade inte varit något problem att genomföra för Lillemors duktiga team av servispersonal, kockar och barpersonal. Imponerande, verkligen! Tänk själva hur mycket som krävs för att kunna servera en tre-rätters middag till över 370 personer. Allt måste verkligen klaffa – och det gör det! Tack Lillemor och ditt team.

Jon Sjölander och Lasse Enström på Mixart levererar en perfekt inramning med scen, bild, ljus och ljus. Allt funkar perfekt. Bra jobbat Jon och Lasse!

Tjustgalan 2013

Alltid lika imponerande dukningar och blomsterarrangemang av Västerviks Stadshotell och Mariebergs Blommor.

Nu så – över till själva programmet.

Maten spelar som vanligt en stor och viktig roll på Tjustgalan. Med all rätt.
När jag sätter mig vid bordet är förrätten redan vackert uppdukad. Lättstekt kalvcarpaccio som smälter i munnen med Dijonsenapskryddad Jungfruolja och vällagrad tunnhyvlad parmesanost som bryter av med härlig sälta till det söta köttet.
Anrättningen toppas med lite senapskål, saltrostade pinjenötter och kapris nonpareil. Till det serveras ett glas rött. Ett italienskt vin med namnet Lamadoro Rosso som kompletterar förrätten perfekt. Magen och smaklökarna har härmed fått en perfekt start på galan.

Tjustgalans ordförande Conny Tyrberg öppnar kvällen med att hälsa välkommen och utbringa första skålen.

Tjustgalan 2013

Dags för första skålen.

Efter det inledande talet hörs omisskännliga rythmer från entrén. Som gammal lambada- och sambadansare vill man liksom bara hoppa upp från stolen och ge sig hän, men det är Tjustgala så jag sitter kvar. Och det gör alla andra med så det var nog rätt beslut.
In i lokalen kommer sambaorkestern Escola Do Bateria med Magnus Karlsson i spetsen. Hela rummet fylls av latinamerikanska rytmer som för tankarna tillbaka till sommarens karneval. Samtidigt projiceras stillbilder från årets karneval. Härligt. Vilken bra start. Även om ett långt sambatåg genom lokalen varit ännu häftigare!

Tjustgalan 2013

Escola Do Bateria höjer temperaturen i lokalen med sin samba.

Det är nu äntligen dags för Pelle Svensson och Carin Thorngren att äntra scenen för att ta hand om resten av kvällen.

Tjustgalan 2013

Kvällens värdpar – Pelle Svensson och Carin Thorngren

Kvällens första pris är Årets företagare och delas ut av ordförande i Företagarna i Västervik – Mattias Kessén.
Vinnare är Fredrik Strand från Ostkustens Riv- och sanering. Fredrik sätter en liten trend för kvällen – långa och underhållande tacktal. Det verkar som om årets första pristagare verkligen njuter av att stå i fokus. Med all rätt. Jag hade njutit oerhört med all den uppmärksamheten. Det måste vara en skön känsla och varför då göra den proceduren kort? Fredrik avslutar med ”Själv är inte bästa dräng och ensam är inte stark”

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Företagare – Fredrik Strand, Ostkustens Riv och Sanering

Andra priset för kvällen är Årets Kulturstipendiat. Priset delas ut av Britt-Marie Gustafsson till minne av Henry Gustafsson. Vinnare är sångpedagogen Linda Johansson. Det är nu vi skönjer ett visst mönster när det gäller pristagarna. De gillar scenen och de håller långa och väldigt intressanta tal. Linda är en artist. Hon är rolig och har många små poänger. Det blir snabbt en skön stämning i lokalen. Kvällens varmaste Linda-citiat är när Alice-Babs besöker Båtsmanstugorna och irriterar sig lite på publiken – ”Nä nu får ni vara lite tysta, jag vill höra ungdomarna spela”

Tjustgalan 2013

Årets Kulturstipendiat – Linda Johansson

Dags för underhållning. Det är nyss prisade Linda som underhåller oss. Det är med hjärtat och det märks. Hon gillar att stå på scen i Västervik och ge tillbaka lite av sig själv efter att hon fått utmärkelsen Årets Kulturstipendiat. Det här är genuint bra.

Tjustgalan 2013

Linda Johansson står för ett av kvällens musikinslag.

Tjustgalan 2013

Pelle Svensson och Carin Thorngren

Huvudrätten är i antågande. In kommer den kunniga serveringspersonalen med stora fat. På dessa fat serveras det två olika bakelser som gör mig intresserad. Den första visar sig vara en Savoykålslindad skaldjursfärsinbakad Helgeflundrafilé. Den andra bakelsen är dess naturliga komplement en potatisbakelse som förädlats med Västerbottenost. Sen kommer kronan på verket. En magnifik hummersås. Tillsammans med det franska vinet bildar dom en treenighet som gör mig och alla vid mitt bord mer än nöjda och redo att ta del av resten av galan.

Tjustgalan 2013

Varmrätten serveras av Västerviks Stadshotells fantastiska team av servispersonal.

Nästa pris delas ut av Västervik Framåts VD, Anki Nilsson. Då är det alltså dags för Årets Genombrott att delas ut.
I år går priset till Ann-Therese Hedqvist på Dynamic Media. Trenden fortsätter och det är lite befriande. Även Ann-Therese njuter av rampljuset på ett naturligt sätt. Och det ska man. Man har ju vunnit! Snackisen efteråt blev huruvida plankan Ann-Therese slog av med ett karateslag var itusågad i förväg eller inte. Jag tror inte den var det. Det vore ju fusk. Kvällens citat från Ann-Therese – ”Ett genombrott är början på något som är riktigt bra”

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Genoombrott – Ann-Therese Hedqvist, Dynamic Media

Fjärde priset delas ut av Tjustgalan Ekonomisk Förening genom projektledare Jan B Frey.
Årets Företagsledare är Lars-Göran Carlsson på Best Western Västerviks Stadshotell. Även han är förtjusande kompetent på att ta emot pris. Jag verkligen uppskattar alla dessa tal som kommer från hjärtat och är långa. Kvällens Lars-Göran citat: ”Det här priset skäms jag inte för att ta emot”

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Företagsledare – Lars-Göran Carlsson, Best Western Västerviks Stadshotell

Åter dags för lite möjlighet till skönsång. Denna gång i form av Sanna Hogman. Det blir lite skön paus då man kan luta sig lite tillbaka och reflektera över kvällen som hittills förflutit. Några saker dyker upp – tre av fyra pristagare hittills kommer inte från Västervik ursprungligen. Är det en trend? Eller är det så att det är slumpen? Eller är det så att många duktiga entreprenörer flyttar till Västervik? Hur som helst. Alla är verkligen välförtjänta vinnare.

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Sanna Hogman stod för underhållning i väntan på efterrätten.

När galan börjar lida mot sitt crescendo kommer efterrätten äntligen in. Det som möter oss är en underbar symfoni av hallon på tre olika sätt. Den som tar mest plats är en Hallonbavaroise (bayersk kräm) i en perfekt bakad mördegstartlett. Till det blir det ännu mer hallon i form av en coulis (tjock sås) som fullkomligt exploderar av hallonsmak. Självklart toppas anrättningen av några av de färska bären som kronan på verket. Till sött ska det vara sött, så i våra glas får vi ett elegant dessertvin av Riesling. Vilket avslut, nu ser jag fram emot avslutningen av galan tillfredsställd på alla sätt.

Två priser kvar, eller rättare sagt tre priser. Årets Västervikare skall även utses. Men först dags för Årets Entreprenör. Prisutdelare är Christer Lenner från Västerviks Företagsgrupp. Årets Entreprenör är Mi Nilsson från Jami Hundsport AB. Mi är härligt spontan och det märks att hon är berörd. Precis som det skall vara. Citatet från Mi måste bli: ”Det var fan på tiden”

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Entreprenör – Mi Nilsson, Jami Hundsport AB

Näst sista priset för kvällen är Årets Branschföretag: Handel. Priset delas ut av Västerviks Handels ordförande Chatrine Eriksson.
Årets Branschföretag: Handeln är Stina Qubti på Busfrö Nytt & Bytt. Busfrö Nytt & Bytt står lite för det nya sättet att driva företag. Förr var begagnat nästan något fult. Idag är det tvärtom. Fler och fler väljer att köpa begagnat och marknaden växer stadigt.

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Branschföretag: Handel – Stina Qubti, Busfrö Nytt & Bytt

Tjustgalan 2013

Linus Holgersson stod för sista underhållningen innan årets Västervikare utsågs.

Sista men inte minst, dags för Årets Västervikare. De nominerade är handelsledaren i Gamleby Ulf Lindholm, bokhandlaren Malin Wall, konstnären Benny Ekman och kaféet Tant Grön. Detta pris är kanske det mest spännande av alla eftersom det är Västerviks Tidningens läsare som utser. Och det är spännande in i det sista. Även om det säkert är lite plågsamt för de nominerade att nervöst få vänta på resultatet. Prisutdelare är Johanna Soderling-Rommestad och Caroline Petersson. Trrrrrrrrrumvirvel…..Och Årets Västervikare 2013 är……..Ulf Lindholm.

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Årets Västervikare: Ulf Lindsholm

Tjustgalan 2013

Kvällens värdpar Carin Thorngren och Pelle Svensson tackar för en fantastisk kväll.

Tjustgalan 2013

Kvällens alla vinnare – från vänster: Ulf Lindholm, Stina Qubti, Lars-Göran Carlsson, Linda Johansson, Mi Nilsson, Ann-Therese Hedqvist och Fredrik Strand

Alla priser är utdelade och kvar är de mer oorganiserade momenten av kvällen – dansen och festligheterna i de olika barerna. En hel del av gästerna sitter kvar vid sina bord och fortsätter sina samtal. Många har funnit nya bekantskaper. Det är lite speciell stämning precis efter prisutdelningen. Lite ystert. Många vill upp och dansa och jag är ganska säker på att Sven-Åke på BostadsBolaget är först upp på dansgolvet. Och det är inget konstigt med det. Han älskar nämligen att dansa. Snart är dansgolvet fullt. Dansstilarna är lika många som dansare. På scenen står meriterade bandet No More Angel från Västervik med förra årets kulturstipendiat Linus Holgersson i spetsen. De har repat in en helt anpassad repertoar för kvällen med mycket dansvänliga låtar. Och de levererar. Vilken härlig fest det har varit. Nästa år kommer bli den bästa Tjustgalan någonsin. Inte för att den är bättre än någon annan Tjustgala utan för att det är nästa Tjustgala. Så funkar det även om det är svårt att förklara. Man måste vara där för att förstå.

Tjustgalan 2013

Mr Tjustgalan himself Jan B Frey och Christin Rampeltin Molin

Tjustgalan 2013

Kvällens dansband – No More Angel

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Tjustgalan 2013

Dansgolvet var välfyllt från början till slut.

Text: Fredérick Lindström

Foto: Sara Winsnes

 

Bildgalleri